Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sonse en Nieuwe Heide gaan transformeren voor de toekomst

Wethouders Steven Grevink en Rik Dijkhoff in de nieuwe heide en Sonse Heide
Foto: Ons Best

Het gebied Nieuwe Heide (Best) en Sonse Heide (Son en Breugel) gaat de komende 50 jaar veranderen om het gebied beter te wapenen voor de toekomst. Dat zal even pijn doen, maar het is nodig om ook toekomstige generaties van het bos te laten genieten.

Terwijl op de achtergrond de eerste tractor volop aan het maaien is, kijken wethouders Rik Dijkhoff (Best) en Steven Grevink (Son en Breugel) over de heide. Ze visualiseren zich hoe het gebied er uit zal komen te zien na een transformatie die maar liefst 50 jaar zal gaan duren. Zowel de gemeente Best als de gemeente Son en Breugel investeren flink om hun gezamenlijke bosgebied Nieuwe Heide en Sonse Heide klaar te maken voor het veranderende klimaat.

“We gaan ervoor zorgen dat het natuur- en recreatiegebied tussen Best en Son sterker, gezonder, natter, stabieler en weerbaarder wordt,” lichten de wethouders toe. “Een gezond bos is weerbaarder en minder gevoelig voor verzuring, verdroging en klimaatverandering.”

Zichzelf vergiftigen

Het natuurgebied bestaat nu vooral uit naaldbomen, in het verleden aangeplant om de mijnbouw te ondersteunen. Dat is nu niet meer nodig, maar de uniformiteit van het bos levert anno nu veel problemen op. Water en voedingsstoffen dringen niet door tot de bodem, omdat de dikke naaldlaag doorstroming belemmert en de grond verzuurt. De naaldbomen zijn zich als het ware zichzelf aan het vergiftigen.

Door de Nieuwe Heide en Sonse Heide te transformeren in een soortenrijk loofbos met meer inheemse dennen en eiken, wordt het gebied weerbaarder tegen klimaatverandering. Ook worden bomen verwijderd om meer ruimte te maken voor andere bomen, komt er meer licht op de grond en krijgen jonge boompjes de kans om zich in tientallen jaren te ontwikkelen.

Meer rust, maar recreatie blijft mogelijk

Ook moet het gebied natter worden. Dat gaat er voor zorgen dat de huidige wandelroutes wellicht omgelegd gaan worden, tenzij je natte voeten wilt. Maar volgens de wethouders echt nodig om de droogte te kunnen bestrijden.

“De kansen voor natuurbos zijn er in bosdelen die we natter kunnen maken en in bosdelen waar wilde dieren meer rust krijgen door minder recreatie. Recreatie blijft mogelijk. We passen waar nodig het gebied hierop aan, bijvoorbeeld met knuppelpaden in natte gebieden of aangepaste routes in de rustgebieden.”

Sleep de slider van links naar rechts om de transformatie te zien

Natuurlijk proces

De komende tijd zal het publiek zien dat er gewerkt wordt in de Nieuwe Heide en Sonse Heide, maar niet meer dan eerder al het geval is. “Het is een natuurlijk proces dat ingeschoven wordt in het huidige onderhoud. Over vijf jaar kan je de eerste veranderingen hier zien. Het is mooi om straks door het gebied te lopen en de verandering te zien.”

Het ultieme doel is om in 2070 het bos toekomstbestendig te hebben met verjonging, meer water, betere kwaliteit van bomen en een goede ondergrond. Een recreatiebos voor de hele regio waar fauna vlinders, libellen, amfibieƫn, vogels en reptielen.

Deel dit nieuws