Het college van burgemeester en wethouders van Best heeft besloten geen medewerking te verlenen aan het principeverzoek van Tomorrow Energy B.V. voor de realisatie van een energieopslagsysteem aan de Ploegstraat. Hoewel het belang van verduurzaming en uitbreiding van het energienetwerk wordt onderkend, voldoet de voorgestelde locatie niet aan de gemeentelijke voorwaarden. Het college staat echter open voor overleg over een alternatieve locatie binnen de gemeente.
Het ingediende verzoek, dat voorziet in de aanleg van een energieopslagsysteem met een capaciteit van 100 MWh en 400 MWh op een terrein van 1,8 hectare, roept diverse bezwaren op. De locatie aan de Ploegstraat is niet in lijn met de omgevingsvisie voor de Zuidrand van Best, waar de nadruk ligt op hoogwaardige gebiedsontwikkeling en behoud van het groene karakter. Bovendien ontbreekt er een uitgebreid onderzoek naar alternatieve locaties binnen de regio, die mogelijk beter geschikt zijn voor een dergelijke ontwikkeling.
Een belangrijke overweging is het feit dat de voorgestelde locatie nabij woningen ligt, wat mogelijk leidt tot hinder voor omwonenden. Daarnaast is de participatie met betrokken partijen, zoals Rijkswaterstaat en Gasunie, onvolledig geweest. Dit heeft geleid tot een plan waarin essentiƫle aspecten, zoals de ligging van bestaande infrastructuur, onvoldoende zijn meegenomen.
Andere locatie
Hoewel het college de noodzaak van uitbreiding van het energienetwerk erkent, benadrukt het dat een zorgvuldige locatiekeuze en een afgewogen belangenafweging cruciaal zijn. Het college suggereert dat andere locaties binnen Best, zoals het perceel ten zuiden-oosten van het bedrijventerrein Breeven, mogelijk beter geschikt zijn voor de realisatie van een energieopslagsysteem.
Initiatiefnemer Tomorrow Energy B.V. wordt uitgenodigd om in overleg te treden over een alternatieve locatie. De kosten voor de beoordeling van het principeverzoek zijn door de initiatiefnemer gedragen. Voor de gemeente zijn in deze fase geen verdere kosten verbonden aan dit verzoek.