Search
Close this search box.

GLOW gaat dit jaar de regio in, ook in Best te beleven

Cupola bij het NS-station tijdens Glow 2011
Foto: Joris Leermakers CC0

GLOW, het jaarlijkse lichtkunstfestival in Eindhoven, keert breder terug dan ooit tevoren. Van 11 tot en met 18 november 2023 gaat het festival de grenzen van Eindhoven over en worden innovatieve lichtkunstwerken ook in de omliggende gemeenten getoond. Op die manier werken de gemeentes gezamenlijk aan een nóg krachtiger uitstraling als Brainport regio.

Tijdens thema ‘The Beat’ bundelt GLOW de krachten met omliggende gemeenten Geldrop-Mierlo, Waalre, Best en Oirschot waardoor het festival een regiobreed project wordt. Nieuw is de verbinding in het bewegen tussen het centrum en de omgeving. Niet alleen Eindhoven maar de regio als een ‘state of the art’ creatief atelier.

De regio als ontmoetingsplek

Vanuit de regiogemeenten kwam in het voorjaar van 2019 het verzoek om actief betrokken te worden bij GLOW. Met als doel het bevorderen van de sociale samenhang en versterken van de levenskwaliteit van de (toekomstige) inwoners op het gebied van cultuur en recreatie. Waar synergie in het grootstedelijke gebied van Eindhoven ontbreekt, bevordert GLOW als laagdrempelig festival het ontmoetings- en thuisgevoel in de dorpen van de regio.

Lichtkunst voor iedereen

Samen met de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Waalre, Best en Oirschot, Eindhoven247 en kunstenaarscollectief Ocubo wordt er gewerkt aan spraakmakende werken die voor verbinding zorgen met omliggende dorpen. De projecties weerspiegelen de identiteit van ieder dorp op een eigen manier en vertellen verhalen van of over bewoners, geschiedenis of anekdotes.

De kracht en identiteit van alle gemeenten wordt door het lichtfestival GLOW getoond én gebundeld tot een regionaal project én totaal projectie op de Catharinakerk in Eindhoven, de bakermat van het festival. Gedeelde, collectieve kunst die de beleving van cultuur en recreatie in de regio bevordert en die voor iedereen, van jong tot oud, toegankelijk is.