Gemeentehuis Best verandert in vesting voor raadsvergadering

Gemeentehuis verandert in vesting voor raadsvergadering
Foto: SQ Vision

Omdat de tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum aan de Hooiweg een demonstratie aan hadden gekondigd, werd het gemeentehuis hermetisch afgesloten. De houding van de gemeente nodigt niet uit om het beloofde dialoog aan te gaan, terwijl zij zelf de minister aanspreekt in een brief.

Volgens burgemeester Rianne Donders-de Leest was de gemeente genoodzaakt om het gemeentehuis te barricaderen. Een besluit dat genomen werd na overleg met betrokken instanties. Grote betonblokken en dranghekken moesten onder het toeziend oog van de politie voorkomen dat vergelijkbare omstandigheden zoals rond de informatieavond in Naestenbest zouden ontstaan.

De tegenstanders hadden de megafoons weer in gereedheid gebracht om hun ongenoegen rondom de komst van een asielzoekerscentrum in Best hoorbaar te maken. Binnen de raadzaal waren de sirenegeluiden duidelijk hoorbaar. Ondanks de herrie is de demonstratie volgens de politie rustig verlopen. Wel heeft de politie vuurwerk in beslag genomen, maar er is geen vuurwerk afgestoken.

Inspraak

Binnen de raadzaal waren alleen insprekers, raadsleden, het college van burgemeester en wethouders, ambtenaren en een select groepje pers binnen (waar Ons Best niet onder viel). Na hun inspraak moesten de insprekers het gemeentehuis ook weer verlaten. Drie van de vier insprekers wensten aandacht te vragen voor hun mening over de komst van het asielzoekerscentrum aan de Hooiweg. Zij mochten hun stem laten horen, ondanks dat het voor de sprekers het aangegrepen nieuwkomersbeleid van de agenda was gehaald. De inspraak is hier terug te luisteren.

De drie insprekers over het AZC haalden een verdeelbesluit van de Minister van Asiel en Migratie van 20 december 2024 aan. Daarin kreeg de gemeente Best niet 192, maar 88 opvangplaatsen toegewezen als taakstelling. De gemeenteraad had echter in haar uitgangspunten van september 2024 aangegeven dat 192 bedden (zoals de taakstelling eerder was) goed was. Waarom de hoeveelheid niet naar beneden is bijgesteld om in lijn te komen met het besluit van 20 december 2024, bleef onbeantwoord.

Brief aan minister

Wel kreeg de Minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, een brief van burgemeester Donders-de Leest. In de brief doet de burgemeester een verzoek om steun van de minister om de taakstelling voor asielopvang van de overheid uit te kunnen voeren. “Wij verwachten dat de verantwoordelijk minister van Asiel en Migratie, en schrijver van dit genoemde verzoek, ons dan ook in de uitvoering steunt. In de afgelopen weken hebben wij juist het tegenovergestelde van u gehoord en gezien, zoals alle inwoners van Nederland.”

De brief moet de minister aanspreken op haar handelen. “Het is ook nodig dat u een krachtig en helder signaal afgeeft dat intimidatie en gewelddadigheden jegens publieke ambtsdragers volstrekt onacceptabel is en geen plek kan hebben binnen een goed functionerende democratische rechtsstaat.”

De timing van de burgemeester om de brief te sturen en openbaar te maken kon niet slechter. Onbedoeld kan de brief aan de minister een inspiratiebron zijn om als burgmeester aangesproken te worden op haar handelen.

De gemeente geeft met hun afhandeling van de raadsvergadering wellicht onbedoeld een signaal af richting de tegenstanders van de komst van een AZC in Best. De gemeente is nog altijd voornemens om een dialoog aan te gaan, maar houdt hierbij onder het mom van veiligheid de tegenstanders letterlijk op afstand. Veiligheid voorop, maar hoe houd je een gesprek met inwoners als je jezelf barricadeert in een gebouw en inwoners op afstand houdt en slechts een select groepje mensen wilt aanhoren?

Deel dit nieuws