Gemeente erkent fouten en gaat werken aan communicatie

Gemeentehuis annex gemeentekantoor van gemeente Best
Foto: Ons Best

Tijdens de raadsvergadering in de gemeente Best van 10 juni werd er uitgebreid gesproken over het strategisch beleidskader voor nieuwkomers. Het onderwerp is al een tijdje een heet hangijzer, omdat de perikelen rondom de komst van een AZC aan de Hooiweg veelvuldig werd aangehaald.

Wat begon als een discussie over opvang en integratie, evolueerde al snel naar een diepgaand gesprek over hoe het gemeentebestuur communiceert met de inwoners. De raad besprak het beleidskader dat beschrijft hoe nieuwkomers – waaronder statushouders en asielzoekers – worden begeleid naar een zelfstandige deelname aan de samenleving. Al snel kwam naar voren dat het debat niet alleen ging over het “wat”, maar vooral over het “hoe”: hoe informeert de gemeente haar inwoners over deze gevoelige onderwerpen?

Verschillende fracties benadrukten dat de communicatie van de gemeente rondom de komst van een asielzoekerscentrum eerder te wensen overliet. Veel inwoners voelden zich niet goed geïnformeerd en betrokken. De ChristenUnie diende een amendement in waarin communicatie als de basis voor vertrouwen werd neergezet. Het voorstel pleitte voor tijdige, transparante en menselijke communicatie, met ruimte voor gesprekken aan de keukentafel, klankbordgroepen en structurele evaluatie.

De detailering in het amandement ging veel partijen in de raad te ver. Zij waren bang dat het meer een checklist was van kaders voor goed en weloverwogen communicatie richting de inwoners.

Maatwerk

Hoewel het college aangaf de intentie volledig te steunen, werd het amendement zelf als te gedetailleerd voor een beleidskader beschouwd. Wethouder Veronique Zeeman (Best Open) merkte op: “Het amendement zien wij dat toch wat meer als teveel uitvoering en vastleggen op de detail. We willen het amendement echt zien als ‘in de geest van’ handelen.”

Ilona Vink (VVD) merkte op dat de gemeente, ondanks goede bedoelingen, nog steeds te vaak tekort schiet in de communicatie. Ook op andere dossiers. “Ik weet je die communicatie rondom dit soort dossiers dat is zo specialistisch.” zegt Vink. Zij wilde van het college weten of de gemeente voldoende expertise in huis heeft om op strategisch niveau aan haar communicatie te werken.

Communicatiebehoeftes

Wethouder Zeeman onderschreef de observatie van Vink. “Ik zie inderdaad ook op andere dossiers dat daar een verschuiving plaatsvindt, ook in de behoefte van die communicatie. Ik wil ons eigenlijk ook voor behoeden dat we bij elk groot of gevoelig dossier elke keer met elkaar achteraf denken ‘Dat moeten we de volgende keer echt anders doen.'”

De gemeente is zich bewust van de pijnlijke fouten in de communicatie rond de komst van het AZC, maar ook op andere dossiers. Wethouder Zeeman: “In het college hebben wij daar ook al een aantal keren over gesproken, maar het gaat breder dan het onderwerp waar we het nu specifiek over hebben. Het is zeker ook een punt in dat dossier, maar het gaat veel breder.”

Deel dit nieuws