Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gemeente Best zet in op verduurzaming bedrijventerreinen

Hoogspanningsinstallatie ter illustratie van de energietransitie, energiehub en verduurzaming
Foto: Pixabay CC0

De gemeente Best heeft aan de gemeenteraad plannen onthuld om de verduurzaming van lokale bedrijventerreinen te versnellen. Met een reeks initiatieven en samenwerkingsverbanden wil de gemeente ondernemers ondersteunen bij het implementeren van duurzame maatregelen en het aanpakken van energieproblemen.

In 2023 en 2024 heeft de gemeente Best vijftien ondernemers voorzien van uitgebreide duurzaamheidsadviezen, uitgevoerd door Stichting Stimular. Deze adviezen bevatten praktische aanbevelingen op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking, circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Stimular biedt momenteel follow-up ondersteuning om de implementatie van deze adviezen te bevorderen.

Parallel aan deze initiatieven loopt er een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een ondernemersfonds. Een van de kernthema’s binnen dit fonds is energiebesparing op bedrijventerreinen. Bij de realisatie van dit fonds zou een parkmanager een cruciale rol kunnen spelen als collectieve belangenbehartiger en kennisdeler voor het Bestse bedrijfsleven. De uitkomsten van de duurzaamheidsscans tonen aan dat energiebesparende maatregelen snel en eenvoudig te implementeren zijn, met directe economische voordelen voor ondernemers. Een parkmanager kan deze succesverhalen delen en zo ondernemers inspireren en motiveren.

Zakelijk Energieloket: een digitale hulpbron

Om ondernemers te ondersteunen bij hun verduurzamingsplannen, biedt de gemeente Best het Zakelijk Energieloket aan. De website bron geeft informatie over regelgeving, energiebesparende maatregelen, financieringsmogelijkheden en lokaal beleid. Hoewel het loket momenteel nog beperkt wordt bezocht, verwacht de gemeente een toename in het gebruik naarmate het meer wordt geïntegreerd in toekomstige initiatieven.

In samenwerking met de Metropoolregio Eindhoven worden er ook aanjagers aangesteld op 29 bedrijventerreinen in de regio. Voor Best staat gepland dat in het eerste kwartaal van 2025 een aanjager start op bedrijventerrein ’t Zand, gevolgd door bedrijventerrein Breeven in het derde kwartaal. Deze aanjagers zullen zich richten op het versterken van de organisatiegraad en het stimuleren van gezamenlijke verduurzamingsactiviteiten.

Aanpak van netcongestie met energiehubregisseur

Een urgent probleem voor veel bedrijven in Best en de regio is de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. In mei 2024 stonden 78 bedrijven in de wachtrij voor de levering van elektriciteit en 45 bedrijven voor het terugleveren. Om deze uitdaging aan te pakken, overweegt de gemeente de aanstelling van een energiehubregisseur.

Deze regisseur zou de mogelijkheden moeten verkennen voor het opzetten van een ‘energiehub’, een samenwerkingsverband waarbij bedrijven gezamenlijk energie opwekken, opslaan en slim gebruiken. Een energiehub biedt niet alleen ontwikkelperspectief bij netcongestie, maar kan ook leiden tot een significante daling van de CO2-uitstoot in onze regio. Voor de financiering van deze energiehubregisseur en bijbehorende energieverbruiksanalyses is in de komende begroting een bedrag van 75.000 euro opgenomen. Deze begroting zal dit najaar door de gemeenteraad worden behandeld.

Toekomstperspectief

De gemeente Best toont met deze initiatieven een proactieve houding in het verduurzamen van haar bedrijventerreinen. Door in te zetten op advisering, samenwerking en innovatieve oplossingen zoals energiehubs, hoopt de gemeente de lokale ondernemers te ondersteunen in hun transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering.

Het succes van deze plannen zal grotendeels afhangen van de betrokkenheid van de ondernemers zelf. De gemeente benadrukt dat zij hierin een faciliterende rol wil spelen, maar dat het uiteindelijk aan de bedrijven is om de geadviseerde maatregelen door te voeren en mogelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Deel dit nieuws