Search
Close this search box.

Evaluatie kermis 2023: rustig, gezellig en positief

Kermis Best in 2023
Foto: Ons Best

De gemeente Best is blij met het verloop van de kermis in 2023. Dat blijkt na een grondige evaluatie, gebaseerd op feedback van het veiligheidsteam, vergunningverleners en de kermisorganisatie zelf.

Kermis Best volgens de gemeente staat bekend als een betaalbare, gevarieerde en aantrekkelijke familiekermis in de regio. Ondanks enkele regenachtige momenten, bleef de kermis gedurende alle dagen goed bezocht. Zowel horecaondernemers als kermisexploitanten zijn tevreden met de editie van dit jaar. De sfeer bij de Kermistuin op het tunneldek was feestelijk, hoewel aandacht voor de verbinding tussen het kermisterrein en de Kermistuin wordt benadrukt voor toekomstige edities.

Over het algemeen verliep de kermis rustig, met een gezellige sfeer en een snelle toestroom van bezoekers. Helaas werd de eerste avond getekend door een incident met grote groepen jongeren, wat een grimmige sfeer veroorzaakte. Het veiligheidsteam heeft echter adequaat gereageerd aldus de evaluatie, waardoor de overige dagen van het evenement vreedzaam verliepen. Het gebruik van een commando-unit en cameratoezicht heeft bijgedragen aan effectief optreden.

Samenwerking

De samenwerking tussen lokale horeca en de kermisorganisatie verliep soepel, resulterend in goede afspraken en een veilige omgeving voor bezoekers. Enkele verbeterpunten met betrekking tot terrasindeling en doorstroming zijn geïdentificeerd en worden meegenomen in de planning voor volgend jaar.

Na afloop van de kermis vonden diverse bewonersoverleggen plaats, waarbij input werd verzameld om overlast voor omliggende bewoners te minimaliseren. Verschillende suggesties zullen worden geïmplementeerd in de voorbereidingen voor de volgende editie, zoals herziening van verkooplocaties en versterkte handhaving op parkeren en geluidsniveaus.

Vernieuwing smaakt naar meer

Nieuwe initiatieven, zoals de kermis-mis op de botsautobaan, waren een groot succes, waardoor nieuwe verbindingen tussen inwoners ontstonden. De prikkelarme kermis blijft een belangrijk onderdeel van het evenement, hoewel er een kleine verschuiving in doelgroep lijkt te zijn. Een pilotprogramma voor de inzameling van statiegeld leverde positieve resultaten op, waarbij de opbrengsten werden gedoneerd aan een lokaal goed doel.

Vooruitkijkend naar 2024, zullen randactiviteiten een nog prominentere rol spelen, met behoud van traditionele hoogtepunten zoals de lage ritprijzen en de kermis-mis. Kermis Best blijft evolueren en innoveren, met een sterke focus op veiligheid, diversiteit en gemeenschapsbetrokkenheid.