Search
Close this search box.

Dit gaat er allemaal veranderen bij openluchtzwembad Dolfijn in 2024

Openluchtzwembad ter illustratie van de Dolfijn
Foto: Enis Yavuz CC0

Het gemeentelijke openluchtzwembad, De Dolfijn, ondergaat een reeks ontwikkelingen gericht op verbetering van veiligheid, toegankelijkheid en de exploitatie. In een recente raadsinformatiebrief heeft de gemeente Best aangekondigd verschillende maatregelen te treffen om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van de gemeenschap.

Het aantal incidenten en gevallen van agressie in het zwembad nam toe, wat leidde tot een dringende herziening van de veiligheidsprotocollen. In 2023 werd een programma gestart om het personeel te trainen in conflictbeheersing en om samenwerkingsafspraken met politie en boa’s voor toezicht en handhaving. Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen met een aanzienlijke daling van agressieve incidenten. Voor het komende seizoen zullen deze maatregelen worden doorgezet en verder verbeterd, inclusief aanpassingen aan de toegangspoort en registratiesystemen.

Om de veiligheid van het personeel te waarborgen en de effici├źntie van de exploitatie te verbeteren, zal het zwembad vanaf 2024 alleen online of via pinbetalingen toegang verlenen. Dit besluit is genomen om het beheer van contant geld te verminderen, wat een aanzienlijke hoeveelheid personeelsuren kostte.

Eerder open, later sluiten

Het zwembad zal zijn deuren openen op zaterdag 20 april, een week eerder dan gebruikelijk, om tegemoet te komen aan de lokale schoolvakanties. Bovendien zal het zwembad een extra week openblijven tot en met zondag 1 september. De openingstijden worden verruimd van 10:00 uur tot 17:00 uur, met een mogelijke verlenging tot 18:00 uur op dagen waarop de temperatuur boven de 30 graden komt. Deze wijzigingen worden gedaan om tegemoet te komen aan de vraag van zowel vroege zwemmers als schoolkinderen na schooltijd.

Wie een bezoekje wil gaan brengen aan de Dolfijn, zal daar ongeveer 10% meer aan kwijt zijn dan in 2023. Dagentree stijgt met 0,50 euro naar 5 euro en een 10-badenkaart stijgt met 3,50 euro naar 37 euro. Wie een abonnement afsluit voor jeugd, volwassenen of het hele gezin betaalt respectievelijk 32,50 euro (3 euro meer), 60 euro (7 euro meer) en 130 euro (12 euro meer).

Horeca en rookvrij

Als onderdeel van een bredere inspanning om de omgeving gezonder te maken, zal het zwembad De Dolfijn in 2024 volledig rookvrij worden. Dit sluit aan bij de campagne “Op naar een rookvrije generatie” die in 2023 werd gestart. Bovendien zal het zwembad alcoholvrij blijven, wat de algemene veiligheid en gezondheid van de bezoekers bevordert.

Eind 2023 is de toenmalig exploitant van de horecavoorzieningen failliet gegaan. Momenteel zoekt de gemeente naar een nieuwe exploitant die de visie van de gemeente deelt. Deze nieuwe exploitant zal worden betrokken bij het vaststellen van openingstijden van de horeca, het plaatsen van vendingmachines en het bepalen van betaalmethoden.