Verbijsterd zijn de bewoners van de Vleut, dat er juist in hun hechte gemeenschap 192 asielzoekers en statushouders opgevangen gaan worden in een AZC. Een wijk in het buitengebied met ongeveer 750 bewoners, die in één klap met 25% groeit voor een periode van minimaal vijf jaar. En die wijk voelt zich genaaid door de gemeente, om het zacht uit te drukken.
De wijk werd op uitnodiging van de gemeente in beslotenheid bijgepraat in het Prinsenhof. Besloten om in alle rust vragen te kunnen beantwoorden. Wethouder Veronique Zeeman (Best Open) wachtte een zware avond waarin ze flink wat kritiek over het handelen van de gemeente voor haar kiezen zou krijgen.
De inwoners van de Vleut stonden in hun hemd toen zij via de media en later via een brief op de deurmat overvallen werden met de mededeling dat hun buurt een asielzoekerscentrum zou gaan huisvesten. Vooral omdat via de media de locatie al vroegtijdig uitgelekt was kwam het als donderslag bij heldere hemel.
Wethouder Zeeman viel meteen met de deur in huis. “Het besluit staat vast. Dan hoeven we het daar al niet meer over te hebben.” Daar dachten de aanwezigen anders over, die met de in de zaal aanwezige beveiliging in de nek en dosis achterdocht de wethouder en andere betrokkenen zoals het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en betrokken vanuit de gemeente het vuur aan de schenen legden.
Want de gemeente zou niet transparant hebben gehandeld, hen te laat te hebben geïnformeerd en te weinig hebben gedaan om andere locaties te overwegen. Waarom andere locaties niet gekozen waren werd alleen in zijn algemeenheid aangehaald, maar volgens de gemeente kon een rapport hierover niet openbaar worden gemaakt vanwege privacy.
Veiligheid, leefbaarheid en gemeenschapszin
De locatie aan de Hooiweg is als meest geschikt gekozen uit een lijst met potentiële locaties. Een deel van de locaties waar naar gekeken is zijn bijvoorbeeld in privé eigendom, ligt een andere bestemming op of is woningbouw gepland. Ook is gekeken naar meerdere, kleine locaties verspreid over de gemeente. De lap grond van de gemeente aan de Hooiweg is geschikt te maken.
Juist door één centrale locatie in Best te gebruiken kan volgens het COA veiligheid beter gewaarborgd blijven met 24/7 beveiliging en hoeft de gemeenschap van Best geen kosten te maken voor bijvoorbeeld scholing van kinderen.
De aanwezigen hadden hier echter geen boodschap aan. De verhalen over asielzoekerscentra in het land hebben de inwoners angst ingeboezemd. Ze zijn bang voor de veiligheid, leefbaarheid en vooral gemeenschapszin. De achterdeur staat nu nog bij iedereen open om gezellig bij de buren binnen te wandelen voor een kop koffie en een praatje, maar dat zal met de komst van asielzoekers verleden tijd zijn.
Als het asielzoekerscentrum opengaat zal de buurt voor minimaal vijf jaar anders zijn. Dat er geen enkel lid van het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad in het gebied woont was bewijs dat de Vleut het korte strootje getrokken zou hebben.
Afgescheept
Iedere opmerking of vraag die duidelijk maakt dat de buurt geen asielzoekers wil, werd met een luid applaus onthaald. De buurt heeft zijn hakken in het zand gezet. Dat het 99,9% zeker is dat het AZC aan de Hooiweg komt geeft de buurt de hoop dat zij 0,1% kans hebben om de komst tegen te houden. De netcongestie zou bijvoorbeeld nog een struikelblok kunnen zijn, of gegronde bezwaren bij de rechter.
Strijdlustig willen de direct omwonenden een stokje steken voor het plan van de gemeente Best, lieten zij doorschemeren. Want het lukte de gemeente en het COA niet om de zorgen van de omwonenden weg te nemen. Niet dat dat het idee van de avond was.
Waar de avond onder leiding van een gespreksleider nog op luchtige wijze in goede banen werd geleid, kwam wethouder Rik Dijkhoff (VVD) als een stier de porseleinkast binnen en zette de gemoederen op scherp door zonder blad voor de mond vragen over individuele zaken in het buitengebied beet te pakken.
Zijn stijl van communiceren paste niet bij de sfeer die deze avond nodig had. Als de bewoners van de Vleut nog enige vorm van vertrouwen hadden in het college, was deze nu compleet weg. Pas toen Zeeman het roer weer overnam, kwam de relatieve rust in de zaal weer terug.
De gemeente en het COA zal het verloop van de avond alleszins mee zijn gevallen. In tegenstelling tot de overige aanwezigen in de zaal, die vonden dat ze afgescheept werden. Zorgen over veiligheid zijn niet weggenomen. Vragen over waarom juist in hun achtertuin zijn niet bevredigend beantwoord. Maar vooral dat het gevoel van geen inspraak en gebrek aan transparantie over het proces doet de omwonenden pijn.